Tre unge mænd står bag blomstrende virksomhed: Man skal bare springe ud i det

Allerede i gymnasiet sprang Mads, Søren og Malte ud som iværksættere. I dag er de gået fuld tid i deres virksomhed Safesprayer.

Af Nanna Lindbæk Qvesel

I sensommeren 2020 havde drengene en ellers ganske almindelig eftermiddag på IBC i Kolding. De var blevet sat til at lave gruppearbejde – og som det ofte går, var de begyndt at hyggesnakke. Men denne eftermiddag lagde de mærke til noget nyt.

Efter COVID19’s indtog i Danmark var man mange steder begyndt at bruge helt nye metoder til at gøre rent. Også på handelsskolen. Her brugte de nu sprit til at desinficere overfladerne. Det mente drengene, at man nok ville kunne gøre smartere, og efter megen research fandt de løsningen.

Gruppen bestående af Mads Maarup Henriksen, Søren Joachim Homann Kjær og Malte Kierkegaard Erichsen var nu klar til at starte livet som iværksættere.

Når idé bliver til virkelighed

Med deres bare 18 og 19 år har drengene allerede landet gode samarbejdspartnere og store kunder. Og på trods af at virksomheden udsprang af COVID-19 tror de på, at de med deres produkter fortsat vil vækste. Det er blot 2 år siden de fik idéen til produktet, og i dag er de gået fuld tid i egen virksomhed. 

De handler i dag med bæredygtige og kemifri desinfektionsløsninger og har kunder i blandt andet institutioner og fødevareindustrien. Løsningen er det, der hedder ECA-vand – en blanding af salt og vand – som faktisk er mere effektiv i bekæmpelsen af vira, bakterier, svampe og sporer.

”Det har primært været positivt, at vi har været unge iværksættere, men fordi vi er så unge, har vi også haft den udfordring, at de store spillere indenfor eksempelvis fødevareindustrien ikke altid tror på vores produkt,” siger Søren Joachim Homann Kjær.

Hjælp til nye iværksættere

I Kolding Kommune er der også rig mulighed for at få hjælp til at starte egen virksomhed:

”Vi har iværksættermiljøer her i Kolding, som næsten alle er tilknyttet Business Kolding, som udbyder hjælp til opstart af virksomheder. Man kan også søge råd hos Bæredygtighedshuset,” fortæller lokalpolitiker Birgitte Munk Grunnet (Socialdemokratiet).

Leger man selv med idéen om at blive iværksætter, har drengene bag Safesprayer også et klart budskab: Har man en god idé, skal man bare springe ud i det og søge al den hjælp og rådgivning, man kan få. 

”Vi havde ikke siddet her i dag uden det netværk, vi har opbygget. Folk vil gerne hjælpe unge iværksættere,” fortæller Malte Kierkegaard Erichsen.