Koldings unge sætter sig selv på stemmesedlen

Der er folketingsvalg den 1. november. Landsdækkende er det især klima, som de unge prioriterer på den politiske dagsorden. I Kolding kommune ser prioriteringen noget anderledes ud blandt de unge.

Af Amalie Dalsgaard

Statsminister Mette Frederiksen har udskrevet valg til folketinget i dag. Det skal afholdes den 1. november. Når de unge sendes til valg, er den politiske topprioritet blandt dem klima og grøn energi ifølge demokratianalysen 2021 fra DUF. Spørger man unge i Kolding kommune, er der andre emner på dagsordenen.

Business before bæredygtighed

Vibe Sonne, tatovørlærling og bosat i Kolding kommune. Foto: Amalie Dalsgaard

Særligt de unges egne interesser går igen, når de skal svare på, hvilke emner, der optager dem ved det kommende folketingsvalg. 

Vibe Sonne på 25 år er tatovørlærling hos Sailor’s Ink i Kolding. På et tidspunkt vil hun gerne selv være selvstændig. Derfor går hun til valg på at få de bedste vilkår som selvstændig.

“Det skal være sådan, at jeg får mest ud af det”, siger Vibe Sonne.

Victor Platzmeisner Møller, studerende og bosat i Kolding kommune. Foto: Amalie Dalsgaard

Prioriteringen af de emner, som tilgodeser den enkeltes fremtidsudsigter står Vibe Sonne ikke alene om. Victor Platzmeisner Møller på 25 år, der læser til finansøkonom på IBA erhvervsakademi i Kolding, lægger vægt på lavere skat. 

“Der er nok en del af os, der kommer til at ende med at betale topskat”, siger han omkring fremtiden for sig selv og sine medstuderende. 

Victor Platzmeisner Møller beskriver derfor skattepolitik som altafgørende for, hvor han sætter sit kryds.

Inflationen er det, som optager Bertram Nørgaard Lind på 20 år. Som studerende på Kolding HF og VUC, rækker SU’en ikke langt, når priserne stiger. Derfor er det et emne, han lægger særlig vægt på til det kommende folketingsvalg.

“Det er mine interesser, at priserne bliver sat ned”, siger Bertram Nørgaard Lind.

En generel grøn førsteplads

Ifølge den landsdækkende analyse, demokratianalysen 2021 fra DUF, er det 45 procent af unge mellem 16 og 25 år, som mener at klima og grøn energi er det vigtigste, politikerne tager sig af. Den grønne dagsorden indtager derfor en klar førsteplads ud af 23 emner.

Emner som skat og erhvervslivets vilkår, er ikke overordnede favoritter. Modsat den høje tilslutning til klimaet, er det 14 procent af de unge, som mener, at skat er det vigtigste. Kun fem procent mener, at erhvervslivets vilkår er det vigtigste.

20 procent mener, at styringen af dansk økonomi er noget, politikerne skal tage sig af. Med den tilslutning tager emnet femtepladsen for, hvad de unge mener, der er vigtigst at have på den politiske dagsorden ifølge analysen.

Kilde: https://duf.dk/fileadmin/user_upload/Editor/documents/DUF_materialer/DUF_Analyser/Demokratianalysen_2021.pdf