Aller Friskole sætter klimakrisen i børnehøjde

Børn i optog i Kolding gågade. Foto: Louisa Lehmann Mortensen

De seneste tre uger har Aller Friskole sat fokus på natur 2000 og klimabeskyttelse i eget nærområde, for at lære børnene at klimakrisen ikke kun handler om jordens undergang.

Af Nicklas Calvert og Louisa Lehmann Mortensen

Klimakrisen er et ord, som folk så ofte har hørt, men omfanget af ordet kan være svært at præcisere. Betyder klimakrisen, at dommedag er over os? Og hvis vi ikke gør noget nu, er vi alle så fortabt? På Aller Friskole har man valgt at gå en anden vej. Her vil man nemlig gerne sætte klimakrisen i børnehøjde og undervise eleverne i deres nærområder, så klimaet er lettere at forstå, men stadigvæk bliver taget alvorligt.

Klimaevent på gågaden

Eleverne på Aller Friskole er troppet op for at blive hørt. På Kolding gågade står en masse børn, der trommer og synger med bannere, hvor der står “Tiden løber ud” og “Det er vores fremtid.” Med sig bærer de rundt på en ligkiste, som et dystert symbol på fremtiden.

Med sang i stemmen og trommen i gaden marcherer eleverne og lærerne fra Aller Friskole ned mod rådhuset for at statuere et eksempel.

Skoleleder på Aller Friskole, Søren Flensborg, beskriver forløbet på gågaden.

“I tre uger har vi været i gang med et projekt, hvor eleverne arbejder på tværs af klasserne omkring naturbeskyttelse i natur 2000. Det gør det nemmere for eleverne at forholde sig til, når det ligger lige rundt om ørene på dem, fremfor at man skal snakke global klimakrise og global opvarmning. Det her er mere lokalt og håndgribeligt for dem.” Han tilføjer yderligere:

“Det er vores egne ottende og niende klasser, som har arrangeret, at vi skal herind og gøre opmærksomme på klimaet overfor politikerne.”

Senere samme dag havde ottende og niende klasserne forberedt en paneldebat hvor formand for Natur-, Miljø- og Klimaudvalget i Kolding Byråd, Jørn Chemnitz (SF), var mødt op sammen med sin byrådskollega Mads Kloppenborg-Skrumsager (V). Derudover var formand for Kolding Sportsfiskerforening, Torben Lindholst, tilstede sammen med Hans Damgaard, der er formand for KHL (Kolding Herreds Landbrugsforening). Her fik eleverne lov til at stille spørgsmål omkring deres opdagelser. Alle i panelet var enige om, at der skulle gøres noget nu, for tilstanden de seneste 30 år er kun blevet værre.

Vi mangler handling.

Tiltaget på skolen vækker svær begejstring hos Jørn Chemnitz, som tog aktiv del i debatten.

“Jeg syntes, at det er et fremragende initiativ fra skolen, og det der med at troppe op på borgmesterens kontor med en kiste, det synes jeg er så stærkt, som noget kan være. Den kiste burde stå i byrådssalen, så vi kan blive mindet om det her hver eneste dag.” Omkring retorikken fra børnene svarer Jørn:

“Der har været brugt rigtig mange pæne ord, rigtig mange ”politiker ord”, og det der mangler, det er jo handling. Nu har vi en generation, som begynder at røre på sig, så jeg synes, at det er fedt, at de sætter pres på os.”

Jørn peger også på, at byrådet mangler støtte fra EU og fra Folketinget. Han siger, at det er der, pengene skal komme fra.

“EU har musklerne og pengene til at hjælpe, men nationalstaten skal også bidrage mere. Hvis man kan finde 18 milliarder til et minkerhverv, så kan man også finde en milliard til naturmiljø om året,” fortæller han.

Nanna Schultz, som er en del af forældrebestyrelsen på Aller Friskole, er glad for, at skolen præsenterer den ellers hårde debat på en måde, så de mindste kan være med.

”Jeg syntes, at retorikken er lidt hård. Man kan have svært ved at forstå, hvor vigtig den ene sag er i forhold til den anden, fordi det hele er sat så meget på spidsen. Det handler om også at formulere tingene i børnehøjde, så man ikke lærer sit barn, at hvis de lige glemmer at få smidt madaffald ordentligt ud, så dør vi alle sammen. Vi lever jo trods alt endnu,” siger Nanna med et grin, og hun tilføjer til slut:

“Det har været en oplevelse at gå igennem skolen i dag, og det havde jeg ikke forventet. De har virkelig gjort et godt stykke arbejde.”