Blå blink på Kolding Station

Foto: Kriminalforsorgen

Kriminalforsorgen turnerer i øjeblikket landet rundt for at fortælle om deres arbejde i de danske fængsler. Mandag var turen kommet til Kolding. Her var det muligt at komme ind og se en celle og få en snak med medarbejderne omkring, hvordan det er at være fængselsbetjent. Dette er en del af den charmeoffensiv, som Kriminalforsorgen har rullet ud det seneste år.

Af: Marius Johannes Kaiser og Andreas Pinstrup

Mandag formiddag var der blå blink og uniformerede betjente ved Kolding Station. Det var dog hurtigt at mærke, at der ikke var fare på færde. Kriminalforsorgen var nemlig på plads i Kolding, hvor det var muligt at få et smugkig ind i livet som fængselsbetjent. Med en lastbil udstyret med VR-briller, hvor man kunne få et kig ind i to forskellige fængsler, små spil med scenarier som betjentene står i på daglig basis, hvor gæster kunne forsøge sig med at løse dilemmaerne i små interaktive spil samt en rekonstrueret fængselscelle, hvor man kunne få et kig ind i livet som indsat.

Indsatte til opbevaring

Ifølge en undersøgelse fra Ritzau skal vi ti år tilbage for at finde det år, hvor der var held med at øge kapaciteten i landets fængsler. Dette får kriminalforsorgen til at lave en ny strategi, da der er akut mangel på fængselsbetjente i hele landet. Rundt regnet står Kriminalforsorgen og mangler 500 fængselsbetjente. 

”Lige nu mangler vi omkring 25% arbejdskraft i de danske fængsler, og det går ud over de indsatte,” fortæller Richard, fængselsbetjent i Søbysøgård Fængsel. 

Manglen på arbejdskraft gør, at fængselsbetjentene ofte er underbemandet, hvilket er med til at slide ekstra hårdt på de tilbageværende. Den manglende bemanding går ud over relationsarbejdet med de indsatte. Betjentene har ikke tid til at gøre de indsatte klar til et liv på den anden side af muren. 

“Vi giver dem ikke, hvad de skal have. Ofte er de indsatte bare til opbevaring. Hvis man kigger på Facebook, så er der altid folk, der skriver, at vi skal smide nøglen væk og låse dem inde. Det får vi bare ikke bedre medborgere af, det får vi kun modborgere af,” fortæller Richard. 

Fremtidsudsigterne

Ifølge fængselsbetjent Richard har en fængselsbetjent så meget overarbejde, at de i gennemsnittet om året arbejder 14 måneder. Dog er han fortrøstningsfuld, når det kommer til fremtidsudsigterne indenfor faget. Der er lavet flere tiltag, som gør faget mere attraktivt. Der er fuld løn under uddannelsen, ansøgerne er mere kvalificerede til arbejdet, og arbejdsforholdene er blevet markant bedre. 

“Vores vagter er fast på 12 timer. Før kunne vi arbejde fra kl.7 om morgenen til kl.23 om aftenenen. Det er ikke muligt længere, da vi max må arbejde 12 timer om dagen,” fortæller Richard. 

Den nye flerårsaftale, som blev indgået i starten af 2022, betyder, at man som elev nu får fuld løn under uddannelsen, bedre undervisning og mere fokus på det relationelle arbejde. 

De seneste års store opsving på det private arbejdsmarked har også være med til at påvirke kriminalforsorgens rekrutteringsmuligheder.

“Vores stillinger er tjenestemandsstillinger, hvor man er helt sikker på jobsikkerheden også om 15 år, men det er bare ikke et slagkraftigt argument i en tid, hvor det private arbejdsmarked buldrer afsted. Det er tarveligt at sige, men vi går og håber på en lille krise ude i samfundet, for det ville være godt for vores rekrutteringsmuligheder,” fortæller Dion, HR konsulent i Kriminalforsorgen

Du kan læse mere om jobbet som fængselsbetjent her