Ny lovgivning vender succesfuld genbrugsordning på hovedet

Genbrugsstation Kolding Nord har siden 2019 haft en ordning, hvor borgerne frit har kunnet tage ting med hjem fra containerne. Nye lovkrav tvinger nu pladsen til at handle anderledes. 

Af Magnus Bjørn Ambye og Alberte Silberbrandt

Hvorfor skal ting, der stadig fungerer smides ud? Det er et spørgsmål, man godt kunne stille sig selv, hvis man har befundet sig på en af de mange genbrugsstationer landet over. Der bliver nemlig smidt tonsvis af funktionsdygtigt ”affald” ud hvert år. Affald andre kan få glæde af, eller som kan anvendes på helt nye måder.

Danskerne er europamestre i at producere skrald. Det viser en undersøgelse, lavet af Eurostat

Ny lov kræver ændringer
I juni måned 2022 blev et nyt lovforslag vedtaget. Loven gælder for alle kommuner, og den kræver, at genbrugsstationerne skal have et område med genbrug, hvor borgere kvit og frit kan afhente kasserede genstande. Det er denne lov, der gør, at der nu skal ændres strategi. 
Genbrugsvejleder Lars Skouboe er en af dem, der i praksis arbejder med de ændringer, som genbrugsstationen skal foretage sig. Han ser positivt på den nye lovgivning, men ønsker også at bevare den ordning, man siden 2019 har haft stor succes med. 

”En blanding af en ordentlig genbrugsbutik, hvor man stadig bevarer muligheden for, at borgerne frit kan tage fra containerne på pladsen, vil i mine øjne være den bedste løsning”.

Lars Skouboe tror, at hans rolle som genbrugsvejleder vil udvide sig til at være en form for skattejæger på genbrugsstationen. Han er fortrøstningsfuld i forhold til de ændringer, der skal ske, og glæder sig til at se, hvad det kan føre til.  


Man lytter til borgerne

Kolding Kommune har lavet en spørgeskemaundersøgelse, som kollinggenserne lige nu kan gå ind og svare på. Spørgeskemaet tager udgangspunkt i de ønsker, som borgerne har til genbrugspladsen i 2024. Spørgsmålene omhandler blandt andet ønsker til, hvordan man afleverer sit genbrug, men også hvordan man ønsker at bringe genbrug med hjem. Martin Stub Pedersen, der er projektleder i cirkulær økonomi på genbrugsstationen fortæller, at det er altafgørende at lytte til borgerne. 

”Hvis vi barer braller derudad med en eller anden løsning, så er der gode odds for, at vi laver noget skod”.

Det er ikke kun kommunen, der har ansvar for at mindske ressourcespildet. Ifølge Martin Stub Pedersen er det vigtigt at påvirke borgernes adfærd i forhold til genbrug. 

”Man kan godt sige, at det er kommunen, der skal løse alle affaldsproblemerne, men det kan vi ikke. Det er borgerne, der er nødt til at gøre det”.

Han kan endnu ikke fortælle, hvordan ændringerne vil udmønte sig i praksis, men understreger, at det er en proces, der involverer mange forskellige aktører.