Færre biler og flere cykler i byen skal bane vejen for et grønnere Kolding

Foto af Dovile Ramoskaite, Unsplash

Da Koldings byråd i sidste uge udgav deres nye klimahandleplan, var cykelfremme en af hovedpunkterne for planerne om et mere klimavenligt Kolding. 

Af Frederik Olling Milbæk

I fremtiden skal flere koldingensere benytter sig af cyklen som primært transportmiddel, når de kører til og fra skole og arbejde. Det fremgår af den klimahandleplan, som Koldings byråd stemte ja til den 26 september.

Cykler er klimavenlige, billige, giver motion, og så fylder de lidt i gadebilledet. Det er de bærende årsager til, at Kolding Kommune satser stort på cykeltrafikken i fremtiden.

Jørn Chemnitz fra SF, som er formand for udvalget for Natur, Miljø og Klima i Kolding Kommune, siger blandt andet, at det også er et problem, at flere af midtbyens dyreste grunde går til parkeringspladser. Han vil derfor have bilerne ud af byen, så vidt det nu bliver muligt.

‘’Vi vil forsøge at vende en del af trafikken inde i midtbyen. Færre skal køre tværs igennem byen, så vi holder bilerne ude på ringvejssystemet,’’ fortæller Jørn Chemnitz og tilføjer, at der skal etableres bedre parkeringsforhold derude, så færre folk parkerer i byen.

Byen giver udfordringer
Byens planer om cykelfremme kommer dog ikke uden sine udfordringer. Kolding mangler plads på vejene. Det skyldes blandt andet den stigende biltrafik i byen.

‘’Det skal selvfølgelig også være sikkert at være cyklist. Trafikmængden stiger, og det gør jo, at man som blød trafikant føler sig mere udsat. Derfor skal vi sikre, at cykliser kan komme frem uden at føle, at de er ved at blive kørt ned,’’ siger Jørn Chemnitz

For at sikre bedre sikkerhed for cyklister vil Kolding Kommune gøre det mindre attraktivt at være billist i byen. Her fremhæver kommunens handleplan, at værktøjer som lavere farthastighed og dyrere parkering i byen skal rykke flere folk over på cyklen eller i den kollektive trafik.

I følge kommunens klimahandleplan skal der arbejdes løbende med planen om cykelfremme over det næste år, inden der kommer en revideret cykelhandleplan i 2023. Her er planen, at der skal komme endnu mere fokus på gode løsninger for cykeltrafikken i Kolding.