Forhandler af brugt elektronik køber mere ind, end de sælger

Butikken ligger i Kolding Storcenter. Her kan man både sælge og købe brugt elektronik. (Foto: Greenmind)

Hos Greenmind kan det mærkes, at danskerne sælger ud af deres elektronik i takt med de stigende elpriser. Gennem de sidste to måneder har de oplevet en stigning på 50%.

Af Nanna Lindbæk Qvesel

I de 12 år Greenmind har eksisteret, har der været en fin balance i køb og salg af brugt elektronik. Efter energikrisen er brudt ud, er balancen blevet brudt. I dag køber de mere ind end de får solgt.

”Der er helt klart opstået en skævhed i vores køb og salg af produkter, og det er også noget vi skal være opmærksomme på i forretningen,” fortæller Mark Odin Christensen, der er butikschef i Greenmind Kolding.

Omsætningen består hovedsageligt af telefoner og MacBooks, men i den seneste tid er nye produkter også dukket op. Nu får de i stigende grad stationære computere og spilkonsoller.

”Før i tiden var der mange, der kom ind og solgte os nyere varer, og nu kan man altså mærke, at kunderne har været nede og grave i gemmerne. Nu modtager vi både ældre og også helt andre produkter end normalt,” fortæller Mark.

Mere bevidsthed om elforbruget

Også butikschef i Elgiganten Kolding, Christian Fisker, har lagt mærke til at forbrugerne har ændret deres adfærd i forhold til brugen af elektronik:

”Vi kan mærke på omsætningen, at folk kun køber det, de har brug for, og ikke længere bare køber af lyst. Køberne er også mere bevidste om at købe varer, der er mere energivenlige.”

Det er særligt hvidevarer, TV og gaming, der bruger meget energi. Brugen af en nyere vaskemaskine koster med de nye elpriser ca. 583 kr. om året, mens en gamingcomputer, der bliver brugt 4 timer dagligt, koster ca. 1606 kr. om året, viser Energistyrelsens apparatberegner på Spareenergi.dk.

Elpriserne påvirker danskernes økonomi

I Greenmind er stigningen af folk, der vil sælge ud af deres elektronik, kommet meget pludseligt. Om det blot er et tilfælde, at det sker i takt med, at elpriserne stiger, vides ikke.

“Vi kan dog høre på vores kunder, at de faktisk mangler penge. Køberne forsøger at prutte om prisen, og de vil ikke længere leje telefoner, når deres egen er til reparation,” fortæller butikschefen.

Forventningen er, at virksomheden fortsat vil mærke en ubalance i køb og salg, men de er ikke i tvivl om, at balancen vil genoprettes, hvis priserne på el falder igen.