Kolding Kommune lader lysene være tændt

Autogeneret billede. Forbedret belysning sænker kriminaliteten med 20 procent ifølge Det Kriminalpræventive Råd.

Flere kommuner i Danmark har valgt at slukke for dele af gadebelysningen om natten for at spare på strømmen. I Kolding Kommune har man valgt at holde lyset tændt hele natten.

Af: Emil Vincent Sarrouw Jensen

I de kommende vintermåneder risikerer adskillige gader landet over, at blive indhyllet i mørke når solen går ned. Som konsekvens af de stigende energipriser overvejer blandt andre Albertslund, Frederiksberg, Gladsaxe, Brøndby, Glostrup og Halsnæs Kommune at spare på strømmen og slukke for dele af gadebelysningen, fremgår det af en rundspørge foretaget af Kolding Kommunes forvaltning.

Udvalget Plan og Teknik i Kolding Kommune har i dag onsdag den 5. oktober taget stilling til, om der skal spares på gadebelysningen:

“Vi kom frem til, at det er bedst at beholde det relativt nye system aktivt, der styrer gadebelysningen. Systemet skruer ned to timer efter soldnedgang til 40 procent energiforbrug, og det er på den måde i forvejen godt til at spare på strømmen,” fortæller medlem af udvalget Jørn Chemnitz, der er valgt til byrådet for SF.

Forskellige løsninger

Solrød og Frederikshavn Kommune har fundet andre løsninger.

I Solrød bliver gadebelysningen på mindre befærdede veje slukket fra 01:30-04:30, og i Frederikshavn bliver hver anden gadelampe slukket de steder, hvor det ikke har betydning for trafiksikkerheden. Jørn Chemnitz holder dog fast i, at løsningen med de nye lamper er den mest effektive.

De tiltag, som andre kommuner har valgt for at spare, kan ikke kombineres med Kolding Kommunes energibevarende system, da det ikke fungerer, hvis man slukker for lyset:

“Hvis vi lukker helt for systemet om natten, så stiger vores energiforbrug med 7 procent, fordi vi så ikke kan bruge den energibesparende funktion. Derfor har vi valgt den løsning, som vi allerede har,” forklarer Jørn Chemnitz.

Signalværdi i gadebelysning

Selvom det virker åbenlyst, at udvalget har valgt den løsning, der sparer mest energi, var der flere ting, som blev vendt, før de traf beslutningen ved dagens møde.

“Vi snakkede selvfølgelig også om signalværdi, for der vil være nogle borgere, som undrer sig over, hvorfor man ikke slukker lyset i vores kommune, når man gør det i andre. Men der valgte vi, at det var mest vigtigt, at vi bruger mindre strøm, og så må vi kommunikere til borgerne, hvorfor vi gør, som vi gør,” siger Jørn Chemnitz.

God belysning af veje har også en effekt på tryghedsfølelsen hos borgerne. Ifølge det Kriminalpræventive Råd viser undersøgelser, at kriminaliteten falder med 20 procent i områder med forbedret belysning.

Det var også en del af overvejelserne, da Plan og Teknik i dag besluttede at lade lyset stå tændt:

“Vi snakkede selvfølgelig også om, at slukkede lys ville skabe mere utryghed hos borgerne,” fortæller Jørn Chemnitz.