Fra skrald til guld – nu er der genbrugsskatte til alle

Det er ikke længere kun de offentlige institutioner, der kan benytte Skatkammerets materialer. Ny ændring velkommer alle Koldings institutioner.

Af Alberte Silberbrandt

Bag Kolding Nord Genbrugsplads gemmer sig en skattekiste, hvis man kigger godt efter. Her står rækker af hylder, hvor stof i alle regnbuens farver ligger og venter på at blive taget ned. I krogene gemmer sig alt fra skruer til ringbind. Skatkammeret i den store hal bag genbrugspladsen huser genbrugsmaterialer til fri afbenyttelse for Koldings institutioner.

Virksomheder og genbrugsbutikker leverer overskudsmaterialer til Skatkammeret. Foto: Alberte Silberbrandt.

Tidligere har kun de offentlige institutioner frit kunne afbenytte de gratis materialer, som bliver doneret af firmaer, genbrugsforretninger eller kommunale afdelingers overskudsprodukter eller fejlproduktioner. Men fra 1. juni 2022 har endnu flere fået adgang til genbrugsguldet:
”Det er blevet lavet om, så der er adgang for alle, der bor på Kolding Kommunes jord,” fortæller Lisbet Thorøe Larsen, som er skatmester og står for den daglige drift af Skatkammeret. Private institutioner, og andre institutioner som videregående uddannelser og kultursteder, har før skullet betale et årligt beløb for benyttelse af de donerede skatte.

Hør skatmester Lisbeth Thorøe Larsen fortælle om, hvem der til daglig udforsker de mange skatte:

Ressourcer – ikke skrald

At Skatkammeret åbner dørene op for alle Koldings institutioner betyder, at endnu flere mennesker nu frit kan være med i kampen for mere genbrug af restmaterialer.

”Vi uddanner mennesker i at kigge på de her materialer på en anden måde og flytte deres mentalitet,” fortæller Lisbet Thorøe Larsen. For hende er genbrug en vigtig læring, hvor institutionernes børn eksempelvis får lov at stå med materialerne i hænderne og udvælge dem til deres projekter. Men de lærer også, at man kun tager de materialer, man skal bruge:

”Der er jo ikke noget til de andre, hvis man bare går helt banan,” siger Lisbeth Thorøe Larsen.

”Vi skal en anden vej, end vi har været indtil nu, for vi overbruger totalt meget. Og derfor opstår der her en delementalitet”, fortæller hun om det uddannende element ved Skatkammeret.

Er du ikke bosat i Kolding og ønsker på vegne af en institution adgang til skatkammeret, eller er du en virksomhed, der ligger inde med restmaterialer, så kan du få mere information på Kolding Kommunes hjemmeside: https://www.kolding.dk/borger/affald-og-genbrug/besog-os-og-laer-mere-om-genbrug/hent-genbrugsmaterialer-til-projekter-i-skatkammeret/