Ny solcellepark på vej til Viuf – Indbyggerne føler sig ‘’bestukket’’

Nordeuropas største solcelleanlæg mellem Holstebro og Vemb. Anlægget, som er på vej til Viuf, er kun 4 hektar mindre. PR-foto: Bestseller

Indbyggerne i Viuf står til at få en ny, uønsket nabo. Firmaet Better Energy har ansøgt om at opføre et af Nordeuropas største solcelleanlæg.

Af Andreas Pinstrup

For borgerne i Viuf kan udsigten fra stuevinduet snart ændre sig fra idylliske marker og skove til en ny solcellepark som firmaet Better Energy har ansøgt om at opføre på markerne mellem Viuf og Håstrup. Solcelleparken bliver med sine 218 hektar en af Nordeuropas største. Solcelleparken bliver en del af et større projektområde på cirka 344 hektar. Ud over solcellerne skal det resterende område omdannes til rekreative områder, et offentligt tilgængeligt stisystem, vild natur og fortsat landbrugsdrift. 

Det er uendeligt trist

Projektet har oplevet stor modstand fra flere indbyggere i Viuf, som føler, at de ikke er blevet repræsenteret ordentligt af medborgerforeningen i forhandlingerne omkring etablering af solcelleparken:

‘’I starten kæmpede medborgerforeningen mod overhovedet at etablere solcelleparken. Efterfølgende er der så betalt lidt ‘’bestikkelse’’ for at gøre aftalen mere spiselig. Dette i form af et ”madpakkehus”, et shelter og en unødvendig tunnel under hovedvejen, som er meget nem at passere. Det har så betydet, at man nu har rykket solcellerne helt op til hovedvejen. Aftalen er lavet af et fåtal, og de øvrige Viuf-borgere har slet ikke været med i forhandlingerne,’’ fortæller Elisabeth Ingwersen, indbygger i Viuf 

‘’Der kan sagtens være en konstruktiv dialog om udnyttelsen af den fjollede stribe med det såkaldte rekreative område, som de planlægger skal ligge midt i solcelleanlægget. Det ændrer bare ikke ved, at der har været nul politisk velvilje i forhold til at ændre anlæggets udstrækning eller eksistens. Det er et kæmpe tab for vores lille landsby, og jeg er uendeligt trist over det,’’ fortæller Benedikte Jørgensen, indbygger i Viuf

Seneste plan for anlægget
Kort over anlægget før det blev rykket tættere på Viuf

Solcellerne kommer – med kompensationer 

Kritikken af den manglende borgerinddragelse er ikke noget byrådsmedlem for SF, Jørn Chemnitz, kan nikke genkendende til. Han har faktisk oplevet netop det modsatte.

‘’Vi opretter en masse rekreative faciliteter og naturtiltag som lokalområdet har ønsket sig længe. Det seneste ønske vi har fået fra lokalområdet var, at de ønskede at bevare noget af åbne kig ud over naturen, og det blev imødekommet, så udsigten nu fortsat består. Der er altid nogle, som er notorisk modstander af anlæg som disse, men jeg synes, at det jeg oplever, det er, at der er en gennemgående positiv tilslutning til anlægget. Vi har ydermere heller ikke modtaget synderligt mange høringssvar, så jeg fornemmer bestemt ikke, at der er stor modstand mod tiltaget,’’ forklarer Jørn Chemnitz, byrådsmedlem for SF i Kolding.

En del af kritikken fra borgerne i Viuf går også på, at de mener, at kommunen har forgyldt visse borgere for at få tiltaget ført igennem. 

‘’Den økonomiske kompensation, som går tilbage til lokalsamfundet, er sat til at være omkring fem millioner kroner, og tæller man alle de rekreative områder med, så ender vi med at give en kompensation til lokalsamfundet på mellem 12 og 15 millioner kroner. Vi har ikke involveret økonomi direkte, udover til de borgere, som bor inden for den afgrænsning, som automatisk udløser en økonomisk kompensation. Disse borgere vil også blive tilbudt et opkøb, hvis ikke de kan leve med at bo i nærheden af solceller,’’ forklarer Jørn Chemnitz, SF

Lokalplanforslaget skal i offentlig høring i perioden 15. november 2022 – 10. januar 2023. Hvis altså går som planlagt, vil en endelig vedtagelse kunne ske i marts 2023.