Kommunen vil blæse Kolding i en grønnere retning

Autogenereret billede

Kolding ønsker at være foregangskommune inden for klimadagsorden og dermed bidrage aktivt til den grønne omstilling. Gode dialoger med lokalbefolkningen og økonomisk gevinst skal bane vejen for flere vedvarende energianlæg i kommunen.

Af Louisa Lehmann Mortensen

Kolding Kommune har en metode, så de grønne energiprojekter kan få lov til at skinne i gennem og så vidt det muligt, undgå kraftig modstand fra de lokale.

”Vi bestræber os efter en god dialog, når vi ønsker os nye projekter. De mennesker, som bor i området, skal være de første som hører om det, og så skal vi lytte meget til, hvad de ønsker, for at vi til gengæld kan opføre en solcelle- eller vindmøllepark,” siger formand for Natur, Miljø og Klima udvalget i Kolding Jørn Chemnitz (SF).

Jørn Chemnitz (SF) tilføjer dog, at modstand altid følger med, og at en god dialog kun virker i nogle tilfælde. Andre gange bliver forslag nedstemt, da modstanden hos lokalbefolkningen er for kraftig.

Økonomisk gevinst

Kolding Kommune bestræber sig også efter at få de vedvarende energianlæg til at være attraktive for lokalbefolkningen.

”Hvis man som nabo til en solcellepark eller vindmølle kan få fortjeneste af overskuddet, gør det, måske lidt mindre ondt at kigge på det,” siger Jørn Chemnitz (SF).

Denne løsning er byrådspolitiker og medlem af Natur, Klima og Miljø udvalget Mads Kloppenborg-Skrumsager (V) enig i.

”At lokalbefolkningen kan få medejerskab af et energianlæg, ser jeg positivt på,” og tilføjer, at det desværre ikke er kommunen, der beslutter, om borgerne kan få medejerskab, men det enkelte selskab, som ønsker at bygge.

Folketingets krav

I juni 2022 vedtog regeringen sammen med en række partier en aftale om, at vedvarende energi skulle firdobles frem mod 2030. Folketingsmedlem og klimaordfører Carsten Kissmeyer (V) skriver, at man hos Venstre hylder det lokale selvstyre, som kommunerne har. Samtidig er det dog ikke alle kommuner i Danmark, som bidrager nok til den grønne omstilling, hvilket han synes, er ærgerligt.

”Den seneste aftale om vind og sol giver mulighed for, at staten kan placere større vedvarende energianlæg, hvis kommunerne ikke løfter opgaven godt nok. Så det bliver til et landspolitisk spørgsmål, hvis kommunerne ikke bidrager nok,” skriver han.

Aktivt bidragelse til den grønne omstilling kommer ikke blæsende uden udfordringer. Mads Kloppenborg-Skrumsager (V) synes heller ikke beslutninger om placeringer af anlæg er sjove.

”Det er os, som gerne vil genvælges, som beslutter, om de her ting placeres i folks baghave, så det er utroligt svært. Det er dog ingen, der har sagt, at det er nemt at være lokalpolitiker,” siger han.

Mads Kloppenborg Skrumsager mener dog ikke, det vil gavne nogen, hvis ansvaret blev givet videre til folketinget. Det ville ifølge ham resultere i beslutninger uden den rigtige mængde lokalforståelse.

”Politikerne fra Christiansborg kommer ikke herover og hører, hvad lokalbefolkningen mener. Vi møder jo op som lokalpolitikere og hører, hvad de siger og tager det med i vores overvejelser,” afslutter han.