Café Nærværket bygger bro mellem borgerne

Michael Bobjerg er projektleder på Café Nærværket, der er drevet i samarbejde med Kirkeibyen og Blå Kors Danmark

Caféen, der udspringer af Kirkeibyen Kolding og Blå Kors, er et samlingssted for borgere. Her kan de få nye bekendtskaber og tale om de svære ting i livet. 


Af Magnus Bjørn Ambye

Som oftest starter dagen ud med en kort andagt, inden caféen åbner dørene klokken 09:00. Det er en gudstjeneste, der giver eftertanke til resten af dagen. Stille og roligt begynder borgerne at lande. Michael Bobjerg, der er projektleder og står for den daglige drift i caféen, byder dem velkommen. Det er en broget blanding af mennesker. Der er ældre, yngre og folk med anden etnisk baggrund end dansk. De er der af forskellige årsager, men en ting har de tilfælles, de har fundet et fællesskab, hvor de passer ind. 


Sprogbarrieren bliver nedbrudt
På værestedet har de lige nu en praktikant ansat. Hun er uddannet folkeskolelærer og har arabisk baggrund. Hendes rolle er at være et bindeled mellem de borgere, der har en anden baggrund end dansk, og de borgere der har dansk baggrund. 
Ifølge Michael Bobjerg så har det gjort, at der nu i større grad bliver interageret på tværs af nationaliteter. Det bekræfter praktikanten, der ønsker at være anonym. 

”Da jeg startede hernede, sad de hver for sig. Jeg lavede derfor en ordning, hvor jeg satte bordene sammen, og bad borgerne tale sammen, hvor jeg fungerede som tolk”.

Praktikanten tolker for en ældre kvinde, ved navn Sarah, med anden etnisk baggrund. Sarah fortæller, at hun er alene, og det betyder meget for hende at kunne komme et sted, hvor der også er plads til hende. 

En af de borgere, der benytter sig af tilbuddet, er Sonny Frederiksen. Torsdag d. 6 oktober blev han kåret som sæsonens dartmester ved Café Nærværket

Håb om flere kommunale midler

Michael Bobjerg fortæller, at Caféen har henvendt sig til kommunen i håb om at få flere økonomiske midler. Da Café Nærværket, ifølge Michael Bobjerg, varetager nogle af de opgaver, som kommunen egentlig har ansvaret for. 
Lige nu er det på dagsordenen i de årlige budgetforhandlinger, der er under proces i byrådet. Afgørelsen om hvorvidt Caféen er på budgetlisten til næste år, vil blive offentliggjort inden for en til to uger.  
Hvis man spørger Michael Bobjerg, kan pengene gøre en stor forskel for caféen og de borgere, der har brug for støtten. 

”Der er borgere i den her by, der ligger på kanten af systemet, og der er begrænsninger for, hvad systemet kan rumme. Det er her vi som civilsamfund kan gøre en forskel”.

Et væld af initiativer

Caféen danner rammer for flere foretagender, der alle har det til fælles at hjælpe udsatte borgere. 

En af dem, der har haft stor succes og stadig vokser, er ”Kolding Food Bank”. Her indsamler man mad fra lokale butikker, med henblik på at give ud til familier og borgere, der er presset på økonomien. Maden kan hentes hver fredag. 
Michael Bobjerg oplever en utrolig velvilje fra butikkerne. I denne uge har han henvendt sig til en ny butik, og butikschefen var med på ideen med det samme. 

”Jeg tror at butikkerne er motiveret af den tid vi er i lige nu. Vi føler os utrolig privilegerede over de bidrag, de giver os”.

Igennem en del af den finansiering Café Nærværket tidligere har modtaget, har man i samarbejde med Blå Kors oprettet en genbrugsbutik, hvor overskuddet går til borgere i Kolding. Normalt vil overskuddet i genbrugsbutikker gå til den centrale organisation. 
På fredag d. 14. oktober genåbner genbrugsbutikken, der har været lukket i en længere periode. Til genåbningsdagen kommer den tidligere folketingspolitiker Villy Søvndal og vice generalsekretæren fra Blå Kors.