Projekt skaber sportshold for dem, der føler sig udenfor

Autogenereret af Mads Trier Kjerkegaard

Projektet Aktiv Fritid skal hjælpe udsatte borgere med at komme op på pedalerne, ind i fodboldskoene eller i vandet i svømmehallen.

Af Mads Trier Kjerkegaard

Aktiviteter som zumba, e-sport, svømning og cirkeltræning kommer for alvor på dagsordenen for Koldings etniske minoriteter og angst/depressionsramte unge, da projektet “Aktiv Fritid” siden sidste år har skabt tre særlige sportshold, hvor de, der måske ellers ikke ville have været aktive, kan møde hinanden øje til øje. Projektet blev stiftet af kommunen sidste år, for at give voksne i sårbare positioner et godt fritidsliv.

Ud af de 115 borgere, der blev givet et foreningstilbud, er 104 startet op i en forening. 90 af dem er en del af de særlige sportshold, hvor medlemmerne deler samme sårbarhed. Projektet støtter også borgerne økonomisk med både kontingent og udstyr. Det fremgår af referatet fra Kolding Kommunes social- og arbejdsmarkedsudvalg.

Opbakning fra foreningerne

Tovholder for Aktiv Fritid, Anette Hvidtfeldt, fortæller, at projektet har mødt stor opbakning fra foreningerne, og at flere er positivt stemte for at lave de særlige sportshold:

“Omkring 50 procent af vores foreninger vil gerne arbejde med specielle målgrupper, de var bare ikke klar over, der var et ønske om det.”

Anette Hvidtfeldt tror på, at sportsholdene vil hjælpe borgerne med også at kunne indgå i normale foreningstilbud, når holdene har skabt en god introduktion for de udsatte borgere til aktivitetsfællesskabet:

“Man har ikke lyst til at være anderledes end alle andre. Når man har syntes “nu kan jeg faktisk godt indgå i et helt almindeligt foreningstilbud”, så har man gjort det.”

Fremtidigt potentiale

Med et mål for projektperioden på 150 medlemmer, fik man ikke helt nået forventningerne. Dog vurderer social- og arbejdsmarkedsudvalget, at der med de tre sportshold, som gerne vil fortsætte aktiviteten, ligger et betydeligt grundlag for en fortsættelse af projektet. Tovholder Anette Hvidtfeldt tror på, at projektet skaber meget glæde:

“Det, du og jeg ikke forstår, er, at der skal så lidt til, for at et andet menneske føler, de får struktur på deres hverdag, de har noget at stå op til, og de får relationer.”

Med hele 20 nye registrerede medlemmer sidste uge mener Anette Hvidtfeldt, at projektet for alvor er ved at få vind i sejlene. Der er blevet fremsendt et ændringsforslag til budgettet for projektet i 2023, der skal øge det fra 200.000 til 300.000 kr. årligt.