Kunsten helbreder borgeres psyke i Kolding Kommune

Illustration af: Marianne Sigersted

Forskningsresultater i terapi gennem kunst og kultur viser markant effekt af projekt, hvor Trapholt, biblioteket og kulturskolen er gået sammen med kommunen om et terapiforløb i forsøget på at få sygemeldte borgere tilbage på arbejdsmarkedet.

Af Matilde Sigersted
Ideen til projektet Kultur i Arbejde opstod i flæng med byens mange kunst- og kulturinstitutioners ønske om at bruge kunsten til at fremme mentalt helbred og undersøge, hvad den gør ved hjernen. Siden 2013 har institutionerne derfor arbejdet på tværs, hvor borgere med stress, angst og depression igennem et 10-ugers forløb er blevet sat til at dyrke, opleve og snakke om kunst. Nu viser følgeforskningsresultaterne, at kunsten virker lige så effektivt som mindfulness. 

Kunsten manglede evidens 
”Der er rigtig meget snak om, at kultur kan gøre noget godt, men der er ikke meget evidens for det,” lyder det på Karen Grøn, som er museumsdirektør på Trapholt og torveholder på projektet. At fremstille konkrete eksempler på, at kunsten kan være en effektiv, alternativ behandling til psykiske lidelser, var dermed et af motivationselementerne bag projektet. Hypoteserne omkring kunstens potentiale viser sig nu at have substans. 

Ifølge forskningsrapporten fra Kolding Kommune fremgår det, at 80% af deltagerne er fuldt raskmeldt tre måneder efter endt forløb i Kultur i arbejde, hvor deltagernes gennemsnitlige sygedagpengeforløb er to uger kortere end borgere udenfor forløbet. Her har 50% af deltagerne desuden ikke haft tilbagefald et år efter endt forløb.

Projektets succes skyldes muligvis projektets struktur, som indeholder to elementer. Her kommer borgerne igennem et kulturforløb, hvor de arbejder direkte med at forbyde sig og prøve kræfter med kunsten. Derudover kommer borgerne igennem et omkringliggende forløb med opsamlende samtaler, hvor der desuden udarbejdes en individuel handleplan til hvert enkelt. 

Kunsten: Et need-to-have
For mange er kunsten måske et ‘nice-to-have’-element i hverdagen, men ifølge Merete Due Paarup, som er næstformand i byens kulturudvalg og medlem af Venstre, er kunsten et ‘need-to-have’. 

”Hvornår er det egentlig, at vi giver hjernen frirum til at kunne tænke nogle andre ting? Til at sætte ord, farver og billeder på følelser. Som samfund har vi slået en del af det ihjel, og det er måske lige præcis derfor, at folk går ned med stress,” fastslår byrådsmedlemmet.

Merete pointerer vigtigheden i at arbejde med noget, hvor resultatet ikke kommer tilbage med to linjer under eller bliver målt og vejet. Især når man har ondt i psyken. Her skal vi fokusere på at gøre noget lyst betonet ved siden af alle skal-tingene. “”Vi skal lave noget, der er ufornuftigt,” lød ordnerne fra vores Dronning i nytårstalen, og det er netop det, projektet handler om,” fortæller Merete Due Paarup. 

Nyt projekt på tegnebrættet 
Succesen med projektet Kultur i Arbejde får nu Trapholt til at etablere et projekt, som modsvarer en af tidens helt store samfundsmæssige udfordringer: den mentale trivsel hos unge piger. Formålet er blandt andet at styrke pigernes evne til at være sig selv og til at være til stede i egen krop ved hjælp af kunsten. Projektet skal delvist finansieres af EU og kommer til at vare i projektperioden 2023 til 2026, såfremt EU imødekommer ansøgningen.