Trapholt vil skubbe de unge tættere sammen

Fra venstre: Terese Sau Hansen og Mia Petersen. Foto: Signe Find Bennetsen

De studerende i Kolding savner et socialt studiemiljø, det vil foreningen Trapholt ArtMates, som er en del af Trapholt kunstmuseum, lave om på. 

Af Signe Find Bennetsen 

Det vrimler med studerende i Kolding, som alle har forskellige fagområder, interesser og nationaliteter, men de kender ikke hinanden. 

Det vil Terese Sau Hansen og Mia Petersen, som er forpersoner for projektet ArtMates lave om på. 

”Vi vil skabe et fællesskab for de studerende i Kolding, hvor de kan mødes på kryds og tværs af uddannelserne og opbygge nye relationer,” fortæller Mia Petersen om målet for projektet. 

ArtMates er et fire årigt projekt på Trapholt Museum, som primært er drevet af frivillige og støttet af Slots- og Kulturstyrelsen. Det har til formål at få fat på den unge gruppe, som er underrepræsenteret på museet. 

”Vi vil gerne introducere de unge til kunst på en uformel og hyggelig måde. Det hele skal være på et niveau, som alle kan være med på,” fortæller Terese Sau Hansen. 

De studerende om studiemiljøet 

Josefine Nielsen læser biblioteksvidenskab, IT og kommunikation på Syddansk Universitet i Kolding og synes, at byen har gjort meget for at byde de nye elever velkommen. Dog oplever hun, at studiemiljøet er præget af, at mange elever pendler, hvilket resulterer i manglende opbakning til arrangementer udenfor skolen. 

”Det ville være fedt, hvis der blev arrangeret sociale arrangementer, hvor vi også kan møde studerende udenfor skolen,” fortæller studieveninden Heidi Nielsen. 

På Designskolen i Kolding oplever Emilie Zervas Poulsen heller ikke et studiemiljø på kryds og tværs af uddannelserne og tilføjer, at det kan være svært at finde andre fællesskaber end dem på skolen, når man er tilflytter. 

”Det kunne være fedt, hvis Kolding var mere storbysagtig med kulturelle arrangementer. Jeg vil gerne deltage i den slags, men det kræver, at vi bliver præsenteret for, hvor det sker,” fortæller Emilie Zervas Poulsen. 

ArtMates skaber rammerne  

De to forpersoner for ArtMates Terese Sau Hansen og Mia Petersen er i gang med at skabe rammerne for et fællesskab på Trapholt. 

Onsdag d. 5. oktober afholdt de sammen med ArtMates frivillige team arrangementet ”Social Dining”, hvor unge mellem 16 og 30 år kunne mødes om en fælles middag og en rundvisning på museet for en 50’er. Det var en stor succes, hvor alle 55 billetter blev udsolgt. 

”Jeg deltager, fordi jeg gerne vil bruge tid med andre mennesker, som interesserer sig for den kreative verden. Hvis jeg også kan få venskaber ud af det, så er det et kæmpe win,” fortæller 24-årige David Lukunku om sin deltagelse i onsdagens Social Dining. 

Terese Sau Hansen og Mia Petersen er glade for den store opbakning til arrangementet, og fortæller, at de unge kan se frem til endnu flere i løbet af efteråret og vinteren. 

”Vi drømmer om at holde flere arrangementer, nogle større end andre. Der var en som forslog at holde en festival i parken her ved Trapholt,” fortæller Terese Sau Hansen.   

De to arrangører gør sig også nogle overvejelser omkring, hvordan de kan sprede budskabet om de kommende arrangementer til endnu flere studerende i Kolding.